понеделник, 18 юли 2011 г.

* Връх Мусала * Peak Musala *

Реших да споделя няколко снимки от изкачването ни до връх Мусала миналата седмица .
Изживяването беше доста екстремно и изморително,  понеже не съм чак такъв планинар , но си заслужаваше . Останаха ми незабравими спомени , както и много,  много снимки от красивата Рила планина .

Ето такава беше гледката , когато слязохме от лифта . В средата е връх Мусала , който ни се струваше недостижим . А когато се обърнеш назад се вижда Ястребец . Очакваше ни дълъг преход , но никой не подозираше , колко изморително ще бъде всъщност. 
Едно от многото красиви езера в Рила . За съжаление не си спомням името му . По пътя до върха минахме покрай седем езера , две от които се наричаха : Безименно езеро . /тях поне запомних ;))/

 Това е Леденото езеро , точно до заслон Еверест . От тук нагоре трябваше да се катерим час и половина по стръмния склон . Да си призная от голямата височина в един момент дори ми се подкосиха краката ...
Покрай тясната пътечка , навсякъде имаше красиви цветя на туфички , които нямаше как да пропуснем и да не запечатаме в снимка .Пропуснах да спомена , че това е Рилска иглика - ендемит . Расте само в този район.
И така след около пет часов преход с кратки почивки в три и половина следобед най-сетне стигнахме върха .Пътят на връщане беше не по-малко тежък , но гледките , които се разкриваха пред нас си заслужаваха умората .По едно време , докато слизахме по склона надолу ,  мъглата се вдигна , а върха беше огрян от слънце . Изглеждаше приказно ! Старата хижа Мусала , която вече е разрушена . В момента функционира само една малка хижичка . Има построен и  хотел , но той все още не е отворен .

В далечината , на върха на синия хълм е Ястребец , до където трябваше да се върнем навреме за да не изпуснем лифта . Голямо бързане беше . 


2 коментара:

  1. Благодаря ,че сподели с нас това страхотно /както се вижда от снимките /изживяване.От такива снимки се вижда колко е красива нашата България!
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Да , наистина България е много красива ! Имам чувството , че няма да ми стигне един живот , за да успея да разгледам всички красиви места :)

    ОтговорИзтриване